010 - 220 5087 info@erasmusuitvaart.nl

bestemming as urn

Voor de bestemming van de as zijn verschillende mogelijkheden. Er zijn misschien wel even zoveel aanbieders op dit gebied. Van sierurn tot ballonverstrooiing, van  urnentuin tot sieraad.

Uiteraard kan de as ook thuis worden bewaard in iets geheel persoonlijks. In een beeld, een trommel of zelfs in een fotolijst. De keus is aan u!

As in urn
Vaak kiezen nabestaanden ervoor om de as te bewaren in een urn. Er zijn veel verschillende urnen in allerlei vormen, maten en kleuren. U kunt kiezen voor keramiek, kunststof of metaal. Of urnen die gemaakt zijn van glas, hout of biologisch afbreekbaar materiaal.

Assieraad
In een speciaal sieraad kunt u ook een deel van de as bewaren. Een uitgebreid assortiment medaillons, hangers, spelden en ringen behoren tot de mogelijkheden.

Columbarium
Veel crematoria en begraafplaatsen hebben een columbarium. Dit is een muur met nissen waar u een (sier)urn neer kunt zetten. Naast de urn kunt u er ook persoonlijke dingen neerzetten, zoals een foto of andere dierbare spullen van de overledene.

As verstrooien of bijzetten
U kunt de as ook (laten) verstrooien. Crematoria en begraafplaatsen hebben hiervoor vaak een eigen strooiveld of u kunt de as een plek geven op of in een eigen particulier graf. Daarnaast zijn er ook speciale urnentuinen aangelegd waar de as zowel boven- als ondergronds kan worden bijgezet.

Ballonverstrooiing
Steeds vaker wordt er bij de bestemming van de as van een overledene gekozen voor een unieke en persoonlijke manier. De ballonverstrooiing is een mooi en waardig afscheid waarbij je door het openen van je hand iemand letterlijk de vrijheid geeft. Deze intieme manier van afscheid nemen versterkt het samenzijn van de nabestaanden en draagt positief bij aan het verwerkingsproces. Bij een ballonverstrooiing wordt de as van uw dierbare in een grote heliumballon meegevoerd naar grote hoogte. Als de ballon een hoogte van circa twintig kilometer heeft bereikt springt deze uit elkaar, waardoor de as de vrijheid tegemoet gaat en met de wind wordt meegedragen. Van de as zul je niets meer terugvinden. Deze komt in de zogenaamde straalstromen terecht en wordt over de hele wereld verspreid.

Verplichte bewaartermijn van 30 dagen
Na de crematie moet de eigenaar van het crematorium de as van de overledene 1 maand bewaren. Dit in verband met een eventueel strafrechtelijk onderzoek op de asresten. De termijn is ook bedoeld om nabestaanden de tijd te geven na te denken over de uiteindelijke bestemming van de as.

Bedenktermijn van 6 of 12 maanden
Om nabestaanden in alle rust de gelegenheid te geven een weloverwogen keuze te maken mbt de bestemming van de as hanteren de meeste crematoria in Nederland een bedenktermijn van 6 of 12 maanden.

De as wordt in een speciale asbus, voorzien van persoonlijke gegevens van de overledene en het crematienummer, tussentijds bewaard in “een algemene nis – bewaarplaats voor asbussen”, in afwachting van de uiteindelijke bestemming van de as die de opdrachtgever van de uitvaart kenbaar maakt aan het crematorium.

Uitzondering op de regel
Als de as naar het buitenland moet worden gebracht kan bij de officier van justitie om een ontheffing van de bewaartermijn worden verzocht, zodat men de as eerder mee kan krijgen. Zonder die ontheffing moet u 1 maand wachten voordat u de asbus in ontvangst mag nemen.