Bakkie Troost

koffie met cake
Troostbier
Tot in de 19de eeuw was het gebruikelijk om, ter ere van de dode, samen een rouwmaaltijd te gebruiken en daarbij ‘troostbier’ (ook wel troostelbier of dodenbier) te drinken. Iedereen uit de gemeenschap was welkom.

Koffie met cake
In veel gevallen liep het ‘samenzijn’ vanwege de hoge mate van alcoholgebruik uit de hand en werd dit, in het belang van de nabestaanden en omgeving, aan banden gelegd. De koffie met cake deed haar intrede.

Iedere cultuur, streek en zelfs religie kent haar eigen gebruiken rondom de uitvaart. Ook op het gebied van het gebruik van consumpties bij een laatste afscheid.

Van borrel en bitterbal tot complete high-tea
Tegenwoordig wordt er na de uitvaart nog steeds koffie met cake of koek geserveerd. Maar ook een complete maaltijd in de vorm van een koffietafel, high-tea of aangeklede borrel met bitterballen zijn steeds vaker te zien. Blijkbaar vinden we het prettig om, indien dit financieel haalbaar is, na de begrafenis of crematie iedereen even te ontmoeten en te merken dat het verdriet gedeeld kan worden.

Troost
Saamhorigheid, naast het verdriet het leven vieren, herinneringen ophalen onder het genot van een hapje en een drankje ‘in de geest van de overledene’. Gezamenlijk een toast uitbrengen op de overledene kan een groots moment van verbintenis met elkaar oproepen.

Samen eten en drinken na de uitvaart geeft troost, met borrel en bitterbal of koffie met cake!

Voor meer informatie:
ERASMUS UITVAART
Bel 010 – 220 5087

EU-dots